BLOG

05-07-2021

Het is begin juli 2021. Inmiddels bijna alweer een jaar geleden nadat ik de laatste keer iets op deze pagina heb geschreven. En ik ben inmiddels 1,5 jaar met mijn klusbedrijf bezig. De hoogste tijd om weer eens even stil te staan bij de afgelopen periode, te overdenken en een update te plaatsen!


Ondanks de Corona perikelen heb ik werk gerelateerd een prima jaar achter de rug. Of misschien juist dóór de Corona perikelen. Zoals jullie misschien wel hebben meegekregen is het voor de meeste klusbedrijven, hoveniers, tegelzetters en overige bouw-vakmannen een erg drukke tijd geweest. Vakantiegeld wat normaliter in het buitenland werd besteed, bleef nu in eigen land. En ja, als je dan toch thuis blijft en de vakantie viert op Balkonië of in Tuinesië, dan moesten dat huis en die tuin met dat beetje extra financiële ruimte toch ook maar eens aangepakt worden.

Zodoende ben ook ik gelukkig ontzettend druk bezig geweest. Uiteraard was het niet altijd even gemakkelijk. Het lastige van een zelfstandig ondernemer is de onzekerheid van inkomen. En als je dan net als ik nog maar net gestart bent, geen kans hebt gehad om een buffer op te bouwen, de hele wereld vervolgens op slot wordt gezet en aan banden gelegd, je geen recht hebt op steun vanuit de overheid, dan kun je je wellicht voorstellen dat het niet altijd een pretje is.

Maar zoals gezegd, ik ben gelukkig lekker bezig geweest. Bestaande klanten hebben mij opnieuw gevraagd en nieuwe mensen hebben mij gevonden. Ik heb zelfs klussen moeten afzeggen, doorschuiven, weggeven en weigeren. En ook dat klinkt misschien mooier dan het is. Het is uiteraard mooi om genoeg aanvragen te krijgen en een volle agenda te hebben. Echter is plannen niet mijn sterkste kant. Met daarnaast het constante gevoel van graag te willen helpen met een oplossing en moeilijk 'nee' kunnen zeggen, zat mijn planning juist met regelmaat iets té vol.

Toen ik mijn klusbedrijf startte, heb ik samen met mijn vrouw bewust gekozen om 3 dagen in de week te gaan werken. De overige tijd wilde ik graag thuis zijn voor mijn gezin. In theorie klonk dat zeer aannemelijk, maar in praktijk is van parttime ondernemen geen sprake. Met regelmaat (waaronder nu, terwijl ik dit schrijf) ben ik in mijn 'gezinstijd' met werk bezig. Dat is helemaal geen probleem, zolang de balans maar blijft. Maar met die overvolle agenda raakt die balans een klein beetje zoek. Gezinstijd wordt steeds vaker ingevuld door werktijd. Daarom moet ik wat keuzes gaan maken om de komende tijd wat beter door te komen.

Ik wil zelf proberen om meer in de creatieve oplossingen, interieur en maatwerk te gaan zitten. Ik krijg steeds meer de kans om hier ervaring in op te doen en hier beter in te worden en ik merk dat dit mij ook goed ligt. Ik heb zeer goed contact met DHZ Bob van Daalen / Hout van Bob op het Vliet in Leeuwarden gekregen, en laat vaak mijn materiaal op de millimeter nauwkeurig zagen bij deze beste mensen. Ik heb via hun het nodige mogen leren en mooie kansen gekregen om mijn bedrijf verder te laten groeien.

Mede daarom ga ik voorlopig ook vanaf augustus 1 dag in de week voor DHZ Bob van Daalen / Hout van Bob werken. Hier krijg ik nog meer kansen om mij te ontwikkelen in het houten maatwerk, het timmermanswerk verder te leren en uit te breiden. Ik blijf dit voorlopig wel gewoon onder mijn eigen naam doen.

Dat betekent wel dat ik in praktijk nóg een dag minder tijd heb voor mijn andere vaste klanten en klussen. Vandaar dat ik wat kritischer zal gaan kijken naar de aanvragen die ik krijg. Ik sta nog steeds op papier als 'allround' klusbedrijf, maar ik zal iets selectiever worden in het aannemen van klussen. Dat zal in praktijk kunnen betekenen dat ik bepaalde klussen zal doorverwijzen naar andere betrouwbare vak-kanjers.

Hoe de komende tijd er precies uit gaat zien weet niemand. Maar dat ik nog steeds met de volle 100% mijn klanten naar tevredenheid wil helpen is geen twijfel over.


27-08-2020

En zo zijn we al weer ruim een half jaar aan het werk! Momenteel speelt Corona nog steeds een grote rol bij velen. Ook bij mij zelf, en ik probeer hier secuur en verstandig mee om te gaan. Dat is niet altijd even eenvoudig, maar ik laat mij er niet door tegenhouden. 

Ik heb nog steeds het geluk dat ik leuke projecten en klussen op mijn pad krijg waar ik gewoon mijn ding kan doen. Waar nodig met 1,5 meter afstand, maar ik heb ook de nodige klussen buiten gedaan of zonder andere mensen in de buurt. Dan spelen die regels toch wat minder. 

De zomer is nu zo goed als voorbij ben ik bang, dat betekent voor mij dat ik mij de komende tijd wat meer op de binnen-klussen ga focussen. 

Wellicht dat ik dan iets meer moet opletten. We zullen het zien...

Ik weet in elk geval dat de nodige nieuwe opdrachten al op mij zitten te wachten, ik heb er zin in! 


08-04-2020

Het zijn bijzondere tijden. De hele wereld is in de ban van het Corona virus.  Gelukkig heb ik in mijn nabije omgeving nog geen bewezen dragers, of vermoedens daarvan. Maar het houdt ons allemaal flink bezig. Voor het werk betekent het voor mij dat ik sommige klussen moet uitstellen of opschuiven. Dit alles voor de veiligheid en gezondheid van jullie een uiteraard ook mijzelf en mijn omgeving. 

Waar mogelijk ga ik gewoon door, met alle maatregelen in het achterhoofd. Maar dit virus raakt ons allen en ook ik zal dus soms extra flexibel moeten zijn om alles rond te krijgen. 

Laten we maar hopen dat deze gekte snel voorbij is....


31-01-2020

Zo, de eerste weken zitten er al weer op! En wat voor weken. Ik heb een aantal prachtige opdrachten weten te bemachtigen, waarbij ik een hoop leuke, lieve en bijzondere mensen heb leren kennen. Bedankt allemaal voor het vertrouwen in OELE CREATIONS!

Ik heb onder anderen mooie kasten op maat gemaakt, mijzelf bijzonder slank gevoeld in de kruipruimte, verlichting gerepareerd en gemonteerd, een prachtig behangetje op een kinderkamertje geplakt, een opvallend kleurtje op de muur aangebracht en iemand blij gemaakt met een nieuwe schuttingdeur.

Graag wil ik even 1 klusje even wat extra aandacht geven, omdat die wellicht voor velen interessant kan zijn.

Ik heb namelijk ook een aantal huishoudens mogen voorzien van rookmelders en koolmonoxide melders. En dat heeft mij even aan het denken gezet. Hoe zit het eigenlijk met mijn eigen brandveiligheid? Op de website van de brandweer kwam ik een handige tip tegen die ik met jullie wil delen. Lees hieronder even het stukje tekst bij 'TIPS'.


Januari 2020


01-01-2020

Ja, en dan is het zover... Ik ga mijn eigen allround klusbedrijf starten! Na jarenlang in een andere sector te hebben gewerkt, gaat t roer om. Ik ga zogezegd mijn droom verwezenlijken. To be continued...


04-11-2019

Vandaag was al de eerste officiële dag. Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel . En was dat ook voor hun een speciaal moment. Ik was namelijk de eerste die via een nieuwe online methode een afspraak had ingepland. Dat verdiende dus een bloemetje. Ik vond het wel een prettige boost om mijn bedrijf mee te starten.


TIPS


BESCHERMING & PROTECTIE

Maar al te vaak wordt het dragen van goede protectie voor de oren, ogen en mond en goed passende veiligheidskleding en schoeisel onderschat. Ik kom dan ook met regelmaat collega’s tegen die een klein arbeidsongevalletje hebben gehad. Of opmerkingen maken als; mijn gehoor is tóch al slecht… 

Wanneer ik dan in gesprek raak, blijkt vaak dat in een onoplettend moment, een bepaalde actie of handeling grote gevolgen heeft gehad. Nu is een stofje in je oog of splinter in je hand misschien niet zo heel spannend. Maar een groter ongeval zit in een klein hoekje wanneer je aan het klussen bent. De rest van je leven met een piep-toon of beperkt zicht leven, of een deel van je vingers missen is echt geen pretje denk ik. 

Zelf ben ik ook lange tijd het perfect voorbeeld geweest van hoe het niet moet. Veiligheidsbril? Voor dat kleine stukje!? Gehoorbescherming? Het is zo doorgezaagd toch?! 

Totdat ik vorig jaar éven wat zwaardere houten palen en planken aan het verplaatsen was, voor het speelhuisje van mijn kinderen. Een deel van de stapel hout zakte in en kwam vól op mijn grote teen terecht. En goede schoenen met stalen neus had ik nog niet. Je kunt je wellicht een voorstelling maken van het geluid wat ik op dat moment de buurt in schreeuwde. Gelukkig is er niets gebroken en is slechts mijn nagel los gegaan. Maar inmiddels zijn we een jaar verder, heb ik talloze ontstekingen gehad vanwege het terug groeien en ingroeien van die nagel en kan ik nú pas zeggen dat het zo goed als genezen is… 

Tegenwoordig heb ik dus standaard bescherming mee voor mijn ogen, oren en luchtwegen. En draag ik goede kleding én schoenen met stalen neus. En natuurlijk ben ik ook nog wel eens eigenwijs en boor ik even snel dat gaatje, of zaag ik even snel dat plankje. Maar ik ben mij inmiddels wél bewust dat kleine acties, grote gevolgen kunnen hebben.

Dus, ook bij kleine klusjes, denk om je bescherming! 


BRANDPREVENTIE

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn van levensbelang, en niet alleen als je slaapt! Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heb je om je huis veilig te verlaten.

Optische rookmelders maken gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Als er rook bijkomt, wordt het licht verstoord en gaat het alarm af. Omdat je rookmelder ook afgaat als er veel stof bij de lichtbron komt, is het belangrijk om deze schoon te houden. Als er teveel stof ophoopt in de melder, kan hij niet meer goed functioneren. Maak de melder daarom regelmatig stofvrij met de stofzuiger of licht vochtig doekje, bijvoorbeeld wanneer je rookmelder test of de batterij vervangt.

Een thermische rookmelder werkt op basis van de temperatuur. De thermische rookmelder gaat piepen als de temperatuur snel stijgt of bij een hoge temperatuur. Deze rookmelder gaat dus niet af bij rook zoals een optische rookmelder doet.

Test maandelijks of de rookmelder nog werkt. In de meeste gevallen zit een testknop op de rookmelder. Het kan helpen om hiervoor een vast moment in te plannen, bijvoorbeeld telkens de eerste maandag van de maand.

Die laatste zin vond ik wel een erg handig ezelsbruggetje. Wanneer het luchtalarm afgaat, is dat natuurlijk een prachtige reminder om even je eigen alarm in huis te controleren.

Heb je nog geen rookmelders? Bijna in elke doe-het-zelf zaak zijn ze wel te koop. En lukt het u niet om deze zelf op te hangen? Ik kan dit uiteraard voor u regelen. Zorg voor uw brandveiligheid, plaats een rookmelder, zo gepiept!

Bron: www.brandweer.nl


MATERIAAL

Goed materiaal is het halve werk. Nee echt, daar ben ik nu wel achter gekomen. Dat wil niet zeggen dat budget gereedschap en materiaal óók niet werkt. Het gaat alleen stukken nauwkeuriger, beter, netter, sneller, makkelijker, had ik al gezegd beter? Wat een wereld van verschil kan een goede scherpe zaag, schuurmachine of bitje maken.